בכנס המפתחים עבור מערכת ההפעלה Tizen שנערך בימים אלה בסן-פרנסיסקו הציגה סמסונג לראשונה דגם אב טיפוס לטלויזיה חכמה מבוססת Tizen, ולצד זאת הודיעה על הנגשת ערכת פיתוח (SDK) ייעודית באמצעותה ניתן יהיה לפתח אפליצקיות צד שלישי עבור מסכי טלויזיה המבוססים על מערכת ההפעלה.
סמסונג מייצרת כבר היום טלויזיות המבוססות על תוכנה שפותחה על-ידי החברה עצמה, אולם השימוש במערכת ההפעלה הפתוחה Tizen תאפשר לחברה לבצע חיבור עם פלטפורמה שבעתיד תהיה מסוגלת לתקשר עם מגוון רחב יותר של מכשירים.
בסמסונג אמנם לא יפרדו מאנדרואיד בזמן הקרוב, אולם עבודתה של החברה על צד התוכנה דרך פיתוח אפליקציות וממשק משתמש המבקשים להניא את המשתמשים משימוש באפליקציות ושירותים המובנים במערכת ההפעלה של גוגל, מעידים כי ליצרנית הסמארטפונים הגדולה בעולם שאיפות ליצור מערכת אחידה יותר עבור מכשיריה.
Tizen אחת לכל תחומי החיים
שמה של טיזן הוא אמנם לא חדש, אולם עד כה לא הוצגה מערכת ההפעלה במגוון רחב של מכשירים המשווקים לציבור הרחב. את Tizen תוכלו למצוא היום בשעוניה החכמים מהדור החדש של סמסונג, Gear 2 ו-Gear 2 Neo, כאשר גם הדור הישן יותר, ה-Galaxy Gear שהיה מבוסס במקור על מערכת ההפעלה אנדרואיד, מקבל בימים אלה עדכון תוכנה המאפשר לו לבצע את המעבר למערכת ההפעלה החדשה.
בשל היותה מערכת הפעלה פתוחה, ניתנת האפשרות לשלבה במגוון רחב של מוצרים. Tizen כבר מכוונת לעבודה לשם ניהול מערכת הבידור (IVI) ברכב. בראיון לגאדג'טי סיפר אנדרו תיל (Andrew Till), מנהל הטכנולוגיות הראשי בחברת Symphony Teleca, המספקת שירותי תוכנה עבור כמה מהחברות המובילות בתחום המובייל, כי כבר בשנה הבאה נתחיל לראות יותר ויותר יצרניות רכב שישלבו את Tizen כחלק בלתי נפרד ממערכת הבידור ברכב.
Tizen מגיעה לסמארטפון
שנת 2015 צפויה להיות השנה בה תתקדם Tizen מהיותה פלטפורמה אנונימית משהו לכדי אחת שתשולב במכשירים רבים בתחומים שונים. בגזרת הטלפונים החכמים ציפינו לראות מכשירים ראשונים המבוססים על מערכת ההפעלה Tizen כבר בחודש פברואר ב-MWC 2014, אולם פרט להצגת דגם אב-טיפוס, לא נעשו הכרזות על מכשירים בתערוכה ואלו נדחו לרבעון השני של השנה הנוכחית.
בתחילת השבוע הציגה סמסונג לראשונה את Samsung Z, הסמארטפון הראשון שישווק עם מערכת ההפעלה Tizen. עוד טרם הוצג המכשיר ידענו כי השקתו צפויה להיעשות בשווקים מצומצמים בלבד, ובהתאם לכך הודיעה סמסונג כי המכשיר יהיה זמין עבור השוק ברוסיה בלבד. אנדרו תיל ציין בפנינו כי הבחירה בשוק הרוסי נעשתה מתוך רצון לקדם את הפלטפורמה החדשה ללא צורך בהתמודדות מול ספקיות הסלולר הגדולות בשווקים כמו ארה"ב, יפן ואירופה, שם נדרשות החברות לעבור תהליכי משא-ומתן ארוכים לשם הכנסת מוצרים חדשים לשוק.
"השוק הרוסי הוא אחד הגדולים בעולם והוא שוק מוכוון צרכנות בעל ראש פתוח לקבלת מוצרים חדשים", מציין תיל, ומוסיף כי הכיוון של Tizen כרגע הוא לשם ביצוע הצגה ראשונית לשוק, דרכה תוכל לדעתו סמסונג ללמוד על המערכת תוך בניית קהילת מפתחים עבורה.
2015 – השנה של Tizen
בעוד לא ראינו הכרזות על סמארטפונים נוספים המבוססים על מערכת ההפעלה החדשה בשלב זה, הפלטפורמה צוברת תאוצה אצל רבות מיצרניות חומרה ותוכנה. לאחרונה נוספו לארגון Tizen קבוצה של 37 חברות, ביניהן מפתחת אפליקציות המקלדות Flesky, מפתחת טכנולוגיה למציאות רבודה בניידים, Augumenta ואחרות, כאשר שמן של אינטל, וואווי, LG, פנסוניק, איביי, שארפ, ZTE ועוד רבות אחרות גם הן נמצאות ברשימת החברות התורמות למאמצים לפיתוח Tizen.
"בשנה הבאה, לקראת סיום הרבעון השני, אני מצפה לראות מספר חברות מבצעות השקות של מכשירי סמארטפון מבוססי Tizen", מספר לנו אנדרו תיל, "כאשר הפעם מדובר יהיה בהשקות גם עבור השווקים המבוססים יותר". ממש כמו בנייתה האיטית של Windows Phone, עושה רושם כי גם טיזן תגיע לשוק בתהליך ארוך יותר, אולם שלא כמו Windows Phone, פתיחותה של טיזן מאפשרת, כפי הנראה, גישה של פיתוח ומחשבה טרם יוצגו מוצרים מוגמרים לשם שיווק בשוק הפתוח. בין אם הדבר יהווה יתרון או חיסרון עבור הפלטפורמה בעתיד – רק הזמן יגיד.