הקץ לסמארטפונים המתפוצצים? חוקרים מאוניברסיטת צפון קרוליינה מפתחים בימים אלה סוללת ליתיום-יון (Li-Ion) שלא תתלקח בקלות. בשנים האחרונות נחשפנו למקרים רבים של מכשירי סמארטפון מתפוצצים הגורמים לנזקי גוף ורכוש, מה שככל הנראה הביא קבוצות חוקרים מכל העולם לנסות ולהציע פתרון יעיל שישים סוף לתופעה ההולכת וגוברת.
חומרי בידוד שאינם חזקים מספיק, עייפות החומר, כמו גם חום גבוה – הם הגורמים השכיחים שעשויים להוביל להתפרצות גזים רעילים מהסוללה ובמקרים מסוימים גם להתפוצצותה בטמפרטורה של עד 400 מעלות צלזיוס. את הבעיות הללו הצליחו החוקרים להעלים באמצעות החלפת התמיסה האורגנית של האלקטרוליט (המוליך דרכו עוברים יוני הליתיום מהאנודה לקתודה) בחומר סיכה תעשייתי המוכר בשם Perfluoropolyether, או PFPE. מדובר באותו חומר המשמש לציפוי לוחות מתכת של ספינות, במטרה למנוע היווצרותה של חלודה.
"לא רק שהאלקטרוליטים הללו אינם דליקים, הם מאפשרים גם יצירת תגובה אלקטרוכימית איטית שתוביל לחיי סוללה ארוכים יותר ממה שהכרנו עד כה", כך מספר החוקר הראשי ג'וזף די-סימון. בנוסף לדברים המעודדים הללו, מסר החוקר כי הדרך עוד ארוכה: קבוצת החוקרים נדרשת להתמודד כעת עם מספר אתגרים, ביניהם ירידה בביצועים ככל שעולה כמות מחזורי הטעינה והפריקה.
ב-2006, כמעט 15 שנה מאז הוצעו לשיווק באופן מסחרי, הפכו סוללות הליתיום-יון ללהיט. השילוב בין משקל נמוך, קיבולת אנרגיה גבוהה ועלות ייצור כמעט אפסית ביחס לסוללות אחרות, הסתיר את הסכנות והביא לתפוצה גבוהה מאד של סוללות הליתיום במכשירים אלקטרוניים שונים. כפועל יוצא מכך, הוקמו לא מעט פסי ייצור של סוללות ליתיום, שמספיק פגם אחד קטן בהם כדי להפוך את הסוללה לפצצת זמן מתקתקת.
צפו: פיצוץ מבוקר של סוללות ליתיום-יון
(מקור – PhoneArena)