השבוע הגישה ענקית התוכנה מיקרוסופט תביעה נגד עובד לשעבר שחשף, עפ"י טענות החברה, מידע ארגוני חשאי שכלל קוד של מערכת ההפעלה Windows 8 בפני בלוגר טכנולוגיה צרפתי במהלך שנת 2012. את המידע שחשף את מעורבותו של עובד החברה לשעבר, אלכס קיבקלו (Alex Kibkalo), השיגה החברה על-ידי סריקת תיבת הדואר של הבלוגר הצרפתי, המשתמש בשירותי הדואר אשר בבעלות החברה באתר Outlook.com.
במשך תקופה ארוכה השתמשה מיקרוסופט בנושא הפרטיות במייל בקמפיין פרסומי שתקף את השירות המתחרה ג'ימייל מבית גוגל. קמפיין Scroogled הדגים כיצד הדואר האלקטרוני של מיקרוסופט בטוח מפני סריקות רנדומליות, בהן משתמשת גוגל לשם התאמה טובה יותר של פרסומות למשתמשיה. במקרה זה, פנתה מיקרוסופט לסרוק את תיבת הדואר של הבלוגר ללא כל צו מבית משפט, מה שמעיד כי באפשרותה של החברה לסרוק כל תיבת מייל של משתמשיה, כפי שתמצא זאת לנכון.
מיקרוסופט מצדיקה את פעולותיה
במיקרוסופט מיהרו להשיב לתגובות בנושא הפרת פרטיות המשתמשים ובפוסט בבלוג הרשמי של החברה ציין ג'ון פרנק, סגן נשיא בכיר בחברה האחראי לנושאים משפטיים, כי החל מעתה תפנה מיקרוסופט להגביר את המדיניות בנוגע לחקירות שמבצעת החברה. פרנק פורש הסבר המציג בעיה חמורה אף יותר מזו לה ציפינו ומצדיק באופן כמעט ומוחלט את סריקת המייל על-ידי החברה במקרה המדובר:
"בתי המשפט (בארה"ב) לא מספקים צווי חיפוש לשם חיפוש עצמי, מאחר וצו כזה לא נדרש. גם במקרה בו אנו מאמינים כי יש סיבה מוצדקת לחיפוש שכזה, לא קיים הליך משפטי עבור חקירה מסוג זה, הכוללת צורך לגישה למידע הנמצא בידי החברה".
ההסבר של מיקרוסופט מובן מן הצד המשפטי. מאחר ולא ניתן להשיג צו בית משפט עבור חיפוש בשרתיה ובשירותיה של החברה, הרי שהחדירה שביצעה לחשבונו של הבלוגר יותר ממוצדקת. פרנק אף מציין כי החל מעתה תחמיר מיקרוסופט את הנהלים בנוגע לחיפוש מידע בשירותיה כחלק מחקירות בנושאים דומים. כך למשל, מציין פרנק כי:
"לא נבצע חיפוש בתיבת המייל או בשירותים אחרים של לקוחותינו, אלא אם נסיבות המקרה מצדיקות צו בית משפט".
ההצדקה של מיקרוסופט לחיפוש תתקבל מצוות חקירות נפרד מהצוות הפנימי הבוחן כל מקרה לגופו, ובאם יקבל צוות זה את המסקנה כי אכן ישנה סיבה טובה לבקשת צו בית משפט, אף שזה לא יכול להינתן בפועל, אז תפנה מיקרוסופט לעורך-דין חיצוני שהינו שופט לשעבר שיקבע האם הראיות שנמצאו מצדיקות צו בית משפט. באם ימצא עורך-הדין כי אכן ישנה סיבה מוצדקת לקבלת צו בית משפט, רק אז תפנה מיקרוסופט לסרוק את תיבת המייל של משתמשיה באופן המוגבל לנושא החקירה בלבד.
המידע שנחשף אודות תהליכיה הפנימיים של מיקרוסופט לחדירה לפרטיות שלנו מעידה לא רק על מיקרוסופט עצמה. עפ"י הסבריה ניתן ללמוד כי הרשות שקיבלה החברה לבצע חיפוש בשירות המייל של הבלוגר הצרפתי, תקפה גם עבור יתר החברות המפעילות שירותי מייל הפועלים תחת החוק האמריקני. המסקנה הינה כי בכל עת בה יזדקקו חברות אלו למידע לשם ביצוע חקירות שונות, יוכלו לגשת ללא מפריע לחשבונות האישיים שלנו, מבלי לבקש רשות וללא פיקוח חד משמעי של הרשויות בארה"ב.
(מקור – Seattlepi)